torsdag 7 april 2011

Har Israel en längre eller kortare måttstock?

Man hör ibland att Israel bedöms efter en annan skala än andra nationer i Sverige. Jag håller med, frågan är om annan betyder hårdare eller lösare.

Ibland dras det ju igång drev om krav på bojkott av Israeliska saker. Det kan vara allt från frukt och sportevenemang till melodifestivalsbidrag. Här bedöms nog Israel hårdare än de flesta diktaturer. Ingen skulle någonsin komma på tanken att bojkotta Kinesiska saker bara för att de förtrycker minoriteter, och tom. Nord Korea får vara med i fotbolls VM.

När det gäller ond bråd död är dock bilden en annan. Israel är otroligt effektiva mördare av Palestinska barn och för varje Israeliskt dödat barn av Palestinier går det 12 palestinska barn dödade av Israeler. Dessa barn var oftast på väg till skolan, shoppade eller lekte hemma. 12:1 är en ganska rejäl skalning på en måttstock. Källa

Israel tycks också ha rätt att ta ut svängarna en del när det gäller internationell rätt. Bosättningar på ockuperad mark är ett exempel DN-Kritik mot bosättningar som kritiseras med några rader, men inte så mycket mer händer, jämfört med Libyen där hela världsamfundet kan tänka sig att invadera landet om något oschyst inträffar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar