lördag 2 april 2011

Varför blir afghanerna så förbannade?

Afghanerna i Kandahar blev mer än måttligt förbannade av den symboliska koranbränningen av någon pastor i USA. Många människor dog i protesterna och man frågar sig som västerländsk varför afghanerna är så stela och statiska: det är bara en bok liksom.

För att försöka förstå varför de blir förbannade så tror jag vi kan göra ett tankeexperiment:

Tänk dig om Sverige en dag blev attackerade av en främmande makt. De sa att de var på vår sida och att de skulle hjälpa oss att få bukt med all skit som pågår i landet. De sa att de var på vår sida, och att de bara ville hjälpa till. Vi blir lite konfunderade och nervösa över att behöva invaderas, men de är ju på vår sida, och vi har ju problem med separatister från Skåne som blir mer och mer tyranniska, så låt gå.

Tio år senare är striderna hårdare än de var innan den främmande makten började hjälpa till. Människor dör på alla sidor och den främmande makten börjar rejält less på att vi inte beter oss som de vill. Den främmande makten blir allt mer irriterad på våra, ur deras synvinkel, medeltida traditioner, och man börjar bränna exemplar av grundlagen för att visa hur frustrerad man är över situationen. De säger att det inte är "oss" de hatar, utan bara den grundlag vi är vana med och gillar.

Efter att ha varit invaderad i 10 år tycker du att ockupanterna skulle ha mer hyfs än att bränna vår grundlag.


När skulle du själv ha börjat protestera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar