måndag 16 maj 2011

Genusdebattens vindsvåningsartikel

Genusdebattören lever ett hektiskt liv. Anledningen till det är att kontroversiella saker snabbt blir mainstream. Kritik emot könsinriktade barntidningar känns rätt befogad (SVT). Pojkar med kjol har blivit något av en icke-nyhet (SvD). Redan 2003 tyckte ledarna på SVD att det var tillräckligt kontroversiellt att påstå att kön faktiskt inte var någon social konstruktion för att skriva en ledare om det SVD1. Kort sagt kan man säga att genusdebattörens problem varit att vad de än sagt så har det rätt fort blivit en ointressant, trivial, icke-nyhet.

Kanske så var det så genusdebattör Ingemar Gen(u?)s tänkte när han slutligen drog fram den stora trumman och skrev:
"Den fria leken är nästan fånigt hyllad"

(SVD, Gens)

Barns fria lek är nämligen inte fri. Småbarns så kallade "fria" lek är full av äckliga könsnormer och 1600-tals stereotyper.

Herr/Fru(?) Gens artikel har tagit genusdebatten till den logiska vändpunkten: vårt enda medel för att göra barn mer fria efter att ha klätt dem i klänning och förbjudit dem att läsa serietidningar är att förbjuda "fri" lek. Det är är otroligt komiskt när man tänker på det: för att göra barnen mer fria måste vi göra dem ofria.

Det känns lite som den där heminredningsartikeln i DN som handlade om någon nyinredd vindsvåning för några månader sedan, den som blev vändpunkten då alla fattade att detta var rätt larvigt (DN).
Här är den i Hitler format:
Hitler blir galen över DN-Vindsvåningsartikeln

Noterbart är också att herr/fru Gens satt ribban för alla andra genusdebattörer nu: hur trumfar man detta? Genom att tvinga ungen med stryk om han inte klär sig i kjol? Att dra en gråtande Lisa till fotbollsplanen för att kicka minst 100?

Kanske är Gens inne i samma spår som Platon, ett fulländat samhälle där filosoferna bestämmer? Kanske är problemet med samhällen att alla andra människor har så idiotiska värderingar. Kanske tycker Gens själv att det är dags att stämma i bäcken och ta lite kontroll över situationen så att barns fria lek faktiskt blir fri. Säkert är dock att Gens inte kommer att få vara barnvakt till mina framtida barn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar