tisdag 17 maj 2011

Sex feministiska myter

Har börjat skumma igenom en pdf bok som hävdar sig kunna spräcka de "myter" som feminismen skapat. Låter sista ordet vara osagt i detta innan jag reflekterat men här är de så kallade myterna:

Myt 1: "Kön är en social konstruktion"
Myt 2: "Kvinnor får lägre lön för samma jobb"
Myt 3: "Kvinnor har svårare att göra karriär"
Myt 4: "Män slår kvinnor"
Myt 5: "Kvinnor dubbelarbetar"
Myt 6: "Kvinnor får sämre sjukvård"

Sex feministiska myter


Så här långt kan man ändå finna minst en intressant reflektion angående det första påståendet. Om man enligt vetenskapen kan belägga att flickor och pojkars generella utveckling, intressen, och egenskaper skiljer sig nämnvärt, bör pojkar och flickor behandlas identiskt på dagis? Nja, om man kan belägga att genetiska statistiska egenskaper följer av kön så blir det klurigt när man ska behandla Lotta lika som Pelle på dagis. Dagispersonalen skulle få ett jäkla sjå att hålla reda på när Lotta och Pelle ska behandlas lika för att undvika sociala normer, och när de ska behandlas olika eftersom de har olika genetiska förutsättningar.

Kanske så fattade feministerna tidigt att detta inte skulle fungera, varpå de tidigt och aggressivt konstaterade att kön "enbart" är en social konstruktion, istället för att spela i mittzon och hävda något om 50% gener, 50% normer. Trots faktumet att män har lättare att stå och kissa än kvinnor kom man alltså fram till att man var tvungen att spela i anfallszon om det skulle bli något alls med detta.


pdf boken är både lättläst och intressant, jag rekommenderar den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar