måndag 16 maj 2011

Vit makt och autonoma rörelser

Enligt Expo så har var femte SDU medlem koppling till så kallade "vit-makt" rörelser. Med en brasklapp för att några av kopplingarna verkar rätt lösa (tex. att man någon gång köpt en bok på en "vit-makt" sida, eller att man har ett användarkonto), så är det oroande att gräsrötterna till ett riksdagsparti i så stor utsträckning har dessa kopplingar.

Innan vi börjar föreställa oss ljudet av marscherande kängor så kan det ändå vara relevant med en jämförelse med så kallade "autonoma rörelser". Enligt en rätt intressant rapport från BRÅ så kan respektive rörelse lite stereotypiskt beskrivas som:



De autonoma
Drömmer om ett klasslöst samhälle
Vill etablera antiauktoritärt styre
Anser att problemen i samhället huvudsakligen beror på det kapitalistiska systemet
Ser den feministiska kampen som en viktig del av förverkligandet av det klasslösa samhället
Ser invandring och mångkultur som något positivt
Har generellt en positiv inställning till HBT-personer


Vit makt-miljön
Vill upprätta en diktaturstat
Drivs av en längtan efter ordning, struktur och totala lösningar
Anser att problemen i samhället huvudsakligen beror på det judiska inflytandet
Vurmar för en klassisk kärnfamilj
Kämpar mot invandringen och det mångkulturella samhället
Begår brott riktade mot personer med utländsk härkomst
Begår också brott riktade mot HBT-personer
Står för islamofobi och moskémotstånd



Diagram 1 i rapporten jämför representationen av respektive grupp för olika brott. Förutom det specifika brottet hets mot folkgrupp, där vit makt rörelsen av förklarliga skäl dominerar totalt (405-0) så är är det rätt jämt fördelat mellan de olika rörelsernas benägenhet att begå brott.

BRÅs beskrivning (den ovan) av den autonoma rörelsen stämmer rätt bra in på den bild man har av Ung Vänster. Om Expo gjorde en undersökning om detta så skulle de nog komma fram till att minst var femte Ung Vänster medlem har någon koppling till Autonoma rörelser, speciellt med en bred definition på "koppling", där man inkluderar användarkonton, bokinköp, enskilt mötesdeltagande, prenumeration på publikationer, eller annat.

Detta är dock inget vi oroar oss för, varför vi inte kartlägger det speciellt noggrant. Det finns snarare en romantisk bild av vänster-människor som kastade sten och hittade på rackartyg i sin ungdom. De var rebelliska och levande, till skillnad från alla andra soffpotatisar som inte orkade engagera sig.

Det finns skillnader i rörelserna, men fler likheter. Medan vit makt stigmatiserar och provocerar emot utlänningar så väljer de autonoma rörelserna att stigmatisera och hetsa emot kapitalister, överklass och (ibland) poliser.


Sett utifrån de diskurser som finns i samhället är jag inte så orolig för hotet från vit-makt rörelserna. Vi kommer aldrig att romantisera högerextremism på samma sätt som vi romantiserar vänsterextremism, och det kommer aldrig att ses som "halv-mysigt" att i sin ungdom varit radikal genom att läsa Mein Kampf på samma sätt som det setts som halv-mysigt att släppa ut minkar, stå på barrikaderna, eller kasta sten emot sionister eller kapitalister.

Slynglarna växer nog upp, det brukar de göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar